Курс «Матеріалознавство та технологія матеріалів» призначений для студентів що навчаються за спеціальностями: 273 "Залізничний транспорт" освітнього рівня «бакалавр».

Мета вивчення курсу - ознайомлення майбутніх фахівців професійного навчання з будовою та властивостями сучасних металевих матеріалів, їх застосуванням  у машинобудуванні, будівництві, на залізничному транспорті, а також способами їх обробки.

Перша частина курсу - „Матеріалознавство і зварювання”, це прикладна наука про будову і властивості матеріалів, основною задачею якої є встановлення зв'язків між складом, структурою, технологією і властивостями. Цей розділ курсу присвячено вивченню структур і властивостей матеріалів, а саме знайомству з властивостями конструкційних, інструментальних та інших матеріалів, класифікацією і застосуванням у машинобудуванні. Містить розділи з металознавства та зварювання.

Другий розділ курсу - „Технологія конструкційних матеріалів”, призначений для ознайомлення із сучасними методами виробництва деталей машин, елементів конструкцій і т.п., містить розділи з ливарного виробництва, обробки тиском, різанням, та інших способів обробки матеріалів.

Курс „Матеріалознавство та технологія матеріалів” ґрунтується на фізиці, кристалографії, хімії, теорії пружності, теорії пластичності і, в свою чергу, є теоретичною базою для багатьох технологічних процесів: виробництва металів і сплавів, їх термічної обробки, зварювання та ін. Вона разом з іншими загально технічними дисциплінами - нарисною геометрією, опором матеріалів, теоретичною механікою, теорією механізмів і машин, курсом деталей машин - дає студентам необхідну загально-інженерну підготовку, забезпечує одержання міцного фундаменту знань.

Теоретичні знання студентів закріплюються шляхом виконання лабораторних робіт, в ході яких студент самостійно опановує практичні навички курсу.

Після вивчення курсу студенти повинні знати теоретичні основи структурної будови, типи зв'язку, суть механічних, фізико-механічних та інших властивостей, класифікацію і маркірування конструкційних і інструментальних матеріалів, теорію і практику технологічних процесів обробки матеріалів, а також залежність властивостей вивчених матеріалів від їхнього складу, структури, технології виготовлення та обробки.

Студенти повинні вміти вибрати необхідний матеріал для виготовлення виробів, розкрити технологію його виготовлення, оцінити умови їх застосування в різних конструкціях та об'єктах, вміти застосовувати знання при конструюванні і технологічних розробках виробів.

Методологічна основа курсу

Матеріалознавство та технологія матеріалів - це курс, що вивчає структуру, властивості і обробку матеріалів.

Предметом курсу є вивчення матеріалознавства і термообробки, технологічних процесів: металургії ливарного виробництва, обробки тиском, зварювального виробництва і обробки матеріалів різанням.

Розділи і теми курсу необхідно вивчати послідовно відповідно до програми і методичних вказівок. Тільки після твердого засвоєння попередньої теми переходити до вивчення наступних.

У процесі вивчення матеріалу за курсом рекомендується скласти короткий конспект, в якому викладаються основні положення, принципові схеми процесів і устаткування, графічні залежності, хімічні реакції і формули з відповідних тем.

Для перевірки засвоєння необхідно відповісти на всі запитання для самоперевірки. Методологічною основою вивчення курсу є самостійна робота над матеріалом за підручниками і методичними матеріалами, отримання планових та індивідуальних консультацій з питань, важких для самостійного засвоєння; відвідування установчих лекцій,, виконання лабораторних робіт для закріплення матеріалу і одержання практичних навичок.